Restauracja Zatoka Smaków, Hotel Jastarnia odznaczona została uroczyście certyfikatem Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie 2020

 

Wybrane dania oferowane w restauracji bazują na produktach i recepturach wywodzących się z regionu Kaszub. Jest to duże wyróżnienie i podkreślenie wysokiej jakości oferowanych dań dla Restauracji Zatoka Smaków, która znajduje się na Półwyspie Helskim w Jastarni. Restauracja Zatoka Smaków jest jedną z nielicznych restauracji na Półwyspie Helskim odznaczona certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego.
 
Wśród przepysznych regionalnych dań oferowanych w restauracji pod logiem Dziedzictwa Kulinarnego należy m.in:
  • Śledź opiekany w zalewie octowej podany z pieczywem
  • Śledź w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem w towarzystwie cebuli podany z pieczywem
  • Smażone szprotki podane z sosem
  • Zylc – galareta wieprzowa po kaszubsku podana z pieczywem
  • Szafranowo-czosnkowa zupa rybna
  • Żur na własnym zakwasie z suszonymi grzybami
  • Smażony filet z dorsza sautȇ podany po kaszubsku z bulwami i szpyrkami wraz ze szczypiorem i surówką z kiszonej kapusty

https://www.culinary-heritage.com